Κυτταρίτιδα: Ο μεγαλύτερος γυναικείος εφιάλτης

14/10/2016

Πρόκειται για μια φλεγμονή του υποδόριου ιστού, όπου δημιουργείται αυξημένη συσσώρευση λιπιδίων και υγρών στο δέρμα και στο στρώμα κάτω από αυτό, δίνοντας την εικόνα της «όψης φλοιού πορτοκαλιού». Οφείλεται στην τοπική συνάθροιση λιποκυττάρων σε γκρουπ, όταν τα υπολείμματα και κάποια από τα προϊόντα του μεταβολισμού των τροφών (τοξίνες) δεν αποβάλλονται κανονικά και, όταν αυτός ο αριθμός λιποκυττάρων σε γκρουπ αυξηθεί σημαντικά, πιέζονται τα περιφερειακά αγγεία και δημιουργείται οίδημα στην περιοχή.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του σταδίου κυτταρίτιδας στο οποίο βρίσκεται κάθε γυναίκα υπάρχουν διάφορα τεστ με τα οποία αξιολογείται ο βαθμός και η ένταση του προβλήματος. Πιο αναλυτικά, ο κάθε τύπος κυτταρίτιδας μπορεί να διαβαθμιστεί σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο είναι ήπιας μορφής. Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο, οι γυναίκες συνήθως καταφεύγουν σε ειδικούς για να δώσουν λύση. Μέχρι το τρίτο στάδιο το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό. Στις περιπτώσεις που είναι ορατή με τη χαρακτηριστική εικόνα της όψης φλοιού πορτοκαλιού, έχουμε το πιο προχωρημένο στάδιο φλεγμονής που χαρακτηρίζεται ως στάδιο 4. Με ενοχοποιητικούς παράγοντες το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ, την κακή διατροφή, την ελλιπή κατανάλωση νερού, το τοπικό πάχος, την έλλειψη άσκησης και τις ορμονολογικές διαταραχές, η κυτταρίτιδα αποτελεί αισθητικό πρόβλημα για το μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.

Θεραπεία

Υπάρχουν διαθέσιμες πολυάριθμες τεχνικές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Οι πιο βασικές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Στη μία κατηγορία ανήκουν αυτά που χρησιμοποιούν δύο τύπους ρεύματος: συνεχές και εναλλασσόμενο. Το συνεχές ρεύμα διασπά τον ινώδη ιστό, που συγκρατεί τα λιποκύτταρα στα γκρουπ, και τα απελευθερώνει, ενώ το εναλλασσόμενο κάνει τοπικό μασάζ, απομακρύνοντας το οίδημα από την περιοχή, αυξάνοντας την φλεβική κυκλοφορία και επιτυγχάνοντας την απορρόφηση του οιδήματος.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτά που με τη δύναμη της απορρόφησης σπάνε τα γκρουπ των λιποκυττάρων, που σχηματίζουν την κυτταρίτιδα, δημιουργώντας ένα κυριολεκτικό σοκ υπεραιμίας στην περιοχή και ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Συμπληρωματικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καλλυντικές θεραπείες με προϊόντα που επιτυγχάνουν την απομάκρυνση των τοξινών και επαναφέρουν την ισορροπία του φυσιολογικού μεταβολισμού, καθώς και το μασάζ.

Διάσημα συστατικά με εκπληκτικά αποτελέσματα στο λιπώδη ιστό, όπως η αλόη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η γκουαρανά με την αγγειοδιασταλτική της δράση, η φύκη, τα οξέα φρούτων, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και δεκάδες άλλα, πρωταγωνιστούν στη σύνθεση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, η μεσοθεραπεία με ειδικά κοκτέιλ κατά της κυτταρίτιδας μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της όψης «φλοιού πορτοκαλιού».

Στη διατήρηση του αποτελέσματος βοηθά η αύξηση της φυσικής άσκησης (με παθητική γυμναστική, περπάτημα, κολύμπι κλπ) και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού διαιτολογίου.

 

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ:

  1. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΦΑΓΗΤΑ
  2. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ (ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΙΟ ΑΠΑΧΟ )
  3. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  4. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΑΤΙΟΥ
  5. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΤΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
  6. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
  7. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
  8. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ
  9. ΑΝ ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΙ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Η ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
  10. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Posted in Tips