Νερό: Σύμμαχος στην υγεία και την ομορφιά

14/10/2016

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Το νερό, μετά το οξυγόνο, αποτελεί το κυριότερο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της ζωής. Είναι μια αναντικατάστατη θρεπτική ουσία, άκρως απαραίτητη για την επιβίωση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε πάρα πολλές από τις λειτουργίες του, όπως:

  • Μεταφορά θρεπτικών συστατικών
  • Απομάκρυνση άχρηστων ουσιών και τοξινών
  • Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Ενυδάτωση του δέρματος
  • Καλή λειτουργία των νεφρών

Η συνεχής τροφοδότηση του οργανισμού μας με νερό είναι τόσο απαραίτητη, που έχει προτεραιότητα σε ημερήσια βάση σε σχέση με όλες τις άλλες θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή και συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού μας, είναι αρκετό να αναφέρουμε πως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 60 ημέρες χωρίς τροφή, ολόκληρους μήνες χωρίς βιταμίνες και άλατα, αλλά χωρίς νερό δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 15-18 ημέρες.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΝΕΡΟ

Ένας άνθρωπος 80 κιλών έχει περίπου 50-55 κιλά νερό στο σώμα του, νούμερο που παραμένει σταθερό με την επίδραση διαφόρων μηχανισμών. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερό ημερησίως, αλλά και με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά, το γάλα, το τσάι κλπ. Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου σε νερό διαφέρουν, ανάλογα με το βάρος, το ύψος, αλλά και τις συγκεκριμένες συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Η θερμοκρασία του σώματος μας διατηρείται σταθερή μέσα σε στενά πλαίσια, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, όμως, προκαλεί μείωση της αποβολής θερμότητας του σώματος και έτσι αναπτύσσεται υπερθερμία. Το καλοκαίρι το σώμα μας αποβάλλει αυτήν την επιπλέον θερμότητα, μέσω της εφίδρωσης. Η αυξημένη εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, που περιέχονται στον ιδρώτα, όπως το κάλιο και το νάτριο. Για να αποφευχθεί λοιπόν η αφυδάτωση, είναι απαραίτητη η κατανάλωση νερού και τροφών που είναι πλούσιες σε νερό, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΓΡΩΝ

  • Η αναπλήρωση των υγρών δεν πρέπει να αφήνεται στην αίσθηση της δίψας, γιατί τότε μπορεί ήδη να έχουμε αφυδατωθεί. Η ενυδάτωση του οργανισμού πρέπει να γίνεται προληπτικά.
  • Αν ασκούμαστε ή έχουμε έντονη φυσική δραστηριότητα, καλό είναι να ζυγιζόμαστε πριν και μετά την άσκηση, για να βλέπουμε το ποσοστό απώλειας υγρών από τον οργανισμό.
  • Κατάλληλα υγρά για άμεση αναπλήρωση είναι το νερό, οι χυμοί φρούτων και το γάλα . Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη (1 αναψυκτικό περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!). Επειδή η καφεΐνη έχει την τάση να προκαλεί αφυδάτωση, καλό είναι να προτιμούμε καφέ χωρίς καφεΐνη και τσάι για σωστότερη ενυδάτωση.
  • Υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε νερό, που βοηθούν στη σωστή αναπλήρωση υγρών, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια.
  • Επειδή το αλκοόλ έχει την τάση να προκαλεί αφυδάτωση, καλό είναι να αποφεύγεται. Εάν όμως καταναλώσουμε κάποιο αλκοολούχο ποτό, πχ μπύρα, μπορούμε να ισορροπήσουμε, πίνοντας μετά 2-3 ποτήρια νερό.
  • Καλό είναι να ελέγχουμε το χρώμα και τον όγκο των ούρων μας σε καθημερινή βάση. Όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός αφυδάτωσης. Αν καταναλώνουμε κάποιο σκεύασμα βιταμινών ή άλλο φάρμακο, το χρώμα των ούρων μας θα είναι πιο σκούρο, οπότε ελέγχουμε μόνο την ποσότητά τους.
  • 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως είναι αρκετά για τον μέσο άνθρωπο, όχι όμως για κάποιον που ασκείται σε καθημερινή βάση.
  • Η αφυδάτωση σπάνια οφείλεται μόνο σε απώλεια νερού, συνήθως συνυπάρχει απώλεια αλατιού και ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο. Αν οι απώλειες υγρών είναι μεγάλες, τότε στο νερό που πίνουμε, αλλά και στο φαγητό που τρώμε, πρέπει να προσθέτουμε αλάτι.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Τα λιποκύτταρα στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα στις γυναίκες (κυρίως από τη μέση και κάτω), παρουσιάζουν την τάση να αποθηκεύουν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους. Το περιττό λίπος αυξάνεται σε όγκο σε αυτά τα σημεία, ενώ παράλληλα παρεμποδίζεται η απομάκρυνση των υγρών από αυτά. Έτσι τα υγρά συσσωρεύονται και προκαλείται οίδημα. Αυτή η κατακράτηση των υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερό.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πέρα από την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης, είναι απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερό. Με την συχνή διούρηση απομακρύνονται οι άχρηστες ουσίες και οι τοξίνες, ώστε να μην παραμένουν στον οργανισμό για περισσότερο χρόνο. Η κατανάλωση νερού, ειδικά πριν τα γεύματα, αποτελεί πρακτική για την ελάττωση της πείνας, αφού προκαλείται αίσθημα φουσκώματος.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η δυσκοιλιότητα προλαμβάνεται με την καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερό. Το νερό μαζί με τις φυτικές ίνες αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, τα οποία γίνονται και πιο μαλακά, με αποτέλεσμα την ευκολότερη αφόδευση.

Posted in Tips