Σύγχρονη Δερματολογία

14/10/2016

Σήμερα, η δερματολογία, χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει αλλάξει θεαματικά σε σχέση με τις γνώσεις και τις δυνατότητες της κλασικής Δερματολογίας.

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφής η στροφή προς τις μη επεμβατικές μεθόδους, καθώς οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, δεν επιτρέπουν την αποχή από την καθημερινότητα. Έτσι, χάρη στην ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται διαρκώς νέες μέθοδοι Αισθητικής Ιατρικής με ελάχιστο ερεθισμό και μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, αλλά αποτελέσματα ισάξια των επεμβατικών τεχνικών. Πρόκειται για τις λεγόμενες «Lunch-Time Treatments», δηλαδή τις θεραπείες εκείνες που διαρκούν ελάχιστα, δεν αφήνουν σημάδια και ερεθισμούς και επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό είναι ό,τι νεότερο έχει να προσφέρει σε καθέναν ξεχωριστά η σύγχρονη Δερματολογία.

Σήμερα, οι ταχείς ρυθμοί ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις απαιτούν τη διαρκή παρουσία μας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Έτσι, το κάθε χειρουργείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι ικανό να μας κρατήσει μακριά από την καθημερινότητά μας για κάποιο διάστημα. Το γεγονός αυτό δρα ανασταλτικά σε άνδρες και γυναίκες, που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους και να απαλλαγούν από χαλάρωση και ρυτίδες.

Τη λύση έρχεται να δώσει η σύγχρονη Δερματολογία με όπλα της τις μη επεμβατικές μεθόδους της αισθητικής ιατρικής. Η χρήση Βοτουλινικής Τοξίνης (το γνωστό μας botox) και ενέσιμων εμφυτευμάτων (κυρίως το υαλουρονικό οξύ) μπορεί να κάνει θαύματα στην εμφάνιση κάθε γυναίκας. Παράλληλα, τα σύγχρονα laser, ιδίως τα νέας τεχνολογίας fractional lasers, δίνουν απίστευτες δυνατότητες παρέμβασης με στόχο την ανάπλαση, την απομάκρυνση ουλών και ραγάδων, την αντιμετώπιση πανάδων και μελαγχρωματικών βλαβών και την αναζωογόνηση του δέρματος με ελάχιστο ερεθισμό και μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας.

Αλλά και το δύσκολο στο παρελθόν πρόβλημα των ευρυαγγειών μπορεί σήμερα να λυθεί εύκολα και γρήγορα, καθώς η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει θέσει στην διάθεση των γιατρών μια πλειάδα μεθόδων για την αντιμετώπιση τους. Η αιτιολογική θεραπεία της υποκείμενης νόσου (τοπική ή συστηματική, φαρμακευτική ή επεμβατική), η απλή διαθερμοπηξία (για ορισμένες μορφές), μια σειρά από εξελιγμένες συσκευές laser (Pulse-Dye, Nd-Yag ,KTP, Diode, κ.α.) και τέλος η σκληροθεραπεία, αλλά και η χειρουργική αφαίρεση (κυρίως για μεγαλύτερα αγγεία, ίδια των κάτω άκρων), εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, ανεξαρτήτως της μορφής και της έκτασής τους.

Μεγάλη επίσης σήμερα κρίνεται η απαίτηση για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες μιλούν για μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης, όπως είναι το Thermage. H θεραπεία με το μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων Thermage προσφέρει λείο και σφιχτό δέρμα, για μια φυσικά νεανική εμφάνιση, χωρίς χειρουργεία, οιδήματα, εκχυμώσεις, αποθεραπείες, ράμματα και περιττό χάσιμο χρόνου. Η βελτίωση του δέρματος είναι εμφανής άμεσα με μία και μόνη συνέδρια, ενώ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από το χρώμα και τον τύπο του δέρματος, ενώ η θεραπεία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός μετά τη συνεδρία. Το μηχάνημα εκμεταλλεύεται τη δύναμη των ραδιοσυχνοτήτων, με τη βοήθεια των οποίων προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας βαθιά κάτω από το δέρμα –χωρίς να επηρεάζονται οι υπερκείμενοι ιστοί- με αποτέλεσμα την ανανέωση και σύσφιξη του υφιστάμενου κολλαγόνου, άλλα και την ενεργοποίηση των μηχανισμών παραγωγής του.

Τα εμφυτεύματα είναι επίσης ένα σχετικά νέο μέσο για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων, όπως τα ρινικά εμφυτεύματα που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της μύτης ακόμη και κατά 70% χωρίς χειρουργείο. Έτσι, πολλοί άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα της μύτης τους μεν, αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία μίας ρινοπλαστικής με ό,τι αυτή συνεπάγεται, βρίσκουν τη λύση στα εμφυτεύματα. Η χρήση των εμφυτευμάτων, κυρίως υαλουρονικου οξέος, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά επί συγκεκριμένων ενδείξεων, βελτιώνοντας μικρές ατέλειες της μύτης. Είναι μια διαδικασία απλή, που διαρκεί 15-20 λεπτά, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία, και το κυρίως με άμεσα αποτελέσματα.

Τέλος για τους ανθρώπους εκείνους, άνδρες και γυναίκες, που τα σημάδια του χρόνου έχουν κάνει εμφανή την παρουσία τους, και πάλι η σύγχρονη Δερματολογία έχει λύσεις. Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προτείνει τον κατάλληλο συνδυασμό θεραπειών. Η χρήση χημικών peeling και laser μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της φωτογήρανσης και των μελαγχρωματικών βλαβών (κηλίδες, πανάδες), καθώς και στην ανανέωση, την ανάπλαση και τη σύσφιξη της επιδερμίδας. Η βοτουλινικη τοξίνη (Botox) και τα εμφυτεύματα βελτιώνουν την εμφάνιση του προσώπου, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες, ενώ η μεσοθεραπεία επιτρέπει στο γιατρό να προσφέρει απευθείας μέσα στο δέρμα όλους εκείνους τους θρεπτικούς, ενυδατικούς, αναπλαστικούς και αυξητικούς παράγοντες, που αυτό έχει ανάγκη.

Posted in Tips